CYKORIA ZIMOWE WARZYWO

Drukuj
1 2 3

 

 

Smaki ogrodu Cykoria

 

Czemu akurat warzywo zimowe? Otóż liście cykorii są pędzone zimą. Wysiane wiosną są nazbyt gorzkie aby nadawały się do spożycia. Dopiero w okresie zimy, korzenie cykorii z rozetami liści są zbierane i przechowywane w ciemnym pomieszczeniu przez całą jesień w temperaturze 10-20st, gdzie powoli dojrzewają. Dlatego jeżeli w okresie zimowym cierpimy na brak świeżych, lekkich i smacznych dań, to cykoria staje się być bardzo zdrowym składnikiem wielu sałatek i przystawek. Ponadto jest bardzo odżywcza! 

W Polskich sklepach dostępna jest od listopada do kwietnia. Świeżą cykorię możemy przechowywać do 5 dni w lodówce. 

 

 

WŁAŚCIWOŚCI

- Bomba witaminowa która korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci

- działa oczyszczająco usuwając z organizmu toksyny

- posiada wysoką przyswajalność wapnia i żelaza

- wspomaga leczenie bezcenności

- zawiera inulinę, czyli słodką substancję która nie podwyższa poziomu cukru we krwi (cenna dla diabetyków)

- zawarta w cykorii inulina ponadto uniemożliwia rozmnażanie komórek rakowych

- wzmacnia odporność komórek jelit

 

Przekonałam Was?  Tak więc skoro jesteśmy już w połowie zimy, śmiało kupujmy cykorię, choćby po to aby przygotować pyszne łódeczki z kozim serem, pomarańczą i orzechami! 


Cykorie nadziewane kozim serem, czerwoną pomarańczą i orzechami


Przepis na 8 porcji

 

1/3 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki miodu

¼ szklanki białego octu balsamicznego

3 łyżki soku z czerwonych pomarańczy

16 listków cykorii (średnio z 3 sztuk cykorii – używamy większych liści gdyż są lepsze do napełnienia)

200g koziego sera

16 kawałków czerwonych pomarańczy (z 3 sztuk)

Świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st
  2. W tym czasie posiekaj dosyć grubo orzechy i połącz z 1 łyżką miodu.
  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 10 min co jakiś czas mieszając.
  4. Do małego rondelka wlej ocet balsamiczny, dodaj sok z pomarańczy i 1 łyżką miodu.
  5. Całość podgrzej i doprowadź do wrzenia. 
  6. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 6-7 minut do redukcji sosu ( "na oko" ok 3 łyżki sosu)
  7. Liście cykorii umyj, osusz i wypełnij serem kozim.
  8. Na każdą porcję połóż kawałek pomarańczy, odrobinę pieczonych orzechów, polej delikatnie sosem.
  9. Przyozdób na końcu świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

 

Przepis pochodzi  ze strony daisyworld.net  


Ocena: 0 głosów Aktualna ocena: 0

Komentarze / 0

  

        

 

INSTAGRAM by @VERTIT_STUDIO