CYKORIA ZIMOWE WARZYWO
Czemu akurat warzywo zimowe? Otóż liście cykorii są pędzone zimą. Wysiane wiosną są nazbyt gorzkie aby nadawały się do spożycia. Dopiero w okresie zimy, korzenie cykorii z rozetami liści są zbierane i przechowywane w ciemnym pomieszczeniu przez całą jesień w temperaturze 10-20st, gdzie powoli dojrzewają. Dlatego jeżeli w okresie zimowym cierpimy na brak świeżych, lekkich i smacznych dań, to cykoria staje się być bardzo zdrowym składnikiem wielu sałatek i przystawek. Ponadto jest bardzo odżywcza!
W Polskich sklepach dostępna jest od listopada do kwietnia. Świeżą cykorię możemy przechowywać do 5 dni w lodówce.
WŁAŚCIWOŚCI
- Bomba witaminowa która korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci
- działa oczyszczająco usuwając z organizmu toksyny
- posiada wysoką przyswajalność wapnia i żelaza
- wspomaga leczenie bezcenności
- zawiera inulinę, czyli słodką substancję która nie podwyższa poziomu cukru we krwi (cenna dla diabetyków)
- zawarta w cykorii inulina ponadto uniemożliwia rozmnażanie komórek rakowych
- wzmacnia odporność komórek jelit
Przekonałam Was? Tak więc skoro jesteśmy już w połowie zimy, śmiało kupujmy cykorię, choćby po to aby przygotować pyszne łódeczki z kozim serem, pomarańczą i orzechami!
Cykorie nadziewane kozim serem, czerwoną pomarańczą i orzechami
Przepis na 8 porcji
1/3 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
¼ szklanki białego octu balsamicznego
3 łyżki soku z czerwonych pomarańczy
16 listków cykorii (średnio z 3 sztuk cykorii – używamy większych liści gdyż są lepsze do napełnienia)
200g koziego sera
16 kawałków czerwonych pomarańczy (z 3 sztuk)
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st
- W tym czasie posiekaj dosyć grubo orzechy i połącz z 1 łyżką miodu.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 10 min co jakiś czas mieszając.
- Do małego rondelka wlej ocet balsamiczny, dodaj sok z pomarańczy i 1 łyżką miodu.
- Całość podgrzej i doprowadź do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 6-7 minut do redukcji sosu ( "na oko" ok 3 łyżki sosu)
- Liście cykorii umyj, osusz i wypełnij serem kozim.
- Na każdą porcję połóż kawałek pomarańczy, odrobinę pieczonych orzechów, polej delikatnie sosem.
- Przyozdób na końcu świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony daisyworld.net
Podziel się artykułem