ZIOŁA W OGRODZIE

Drukuj
1 2 3

 

 

Nie muszę chyba nikogo przekonywać o korzystnym wpływie ziół na nasze zdrowie. Zioła są od wieków wykorzystywane w produkcji lekarstw a ich aktywne składniki w kosmetykach. Na co dzień dodajemy również zioła do wielu potraw, nie tylko ze względu na ich walory smakowe ale również dlatego, że mają bardzo dobry wpływ na nasze trawienie.  W ostatnich latach obserwuje się znaczący wzrost zainteresowania zielarstwem. Roślinność ta coraz częściej jest sadzona w ogrodzie bądź uprawiana na tarasach, balkonach lub po prostu na kuchennym parapecie.  

Poniżej znajdziecie najistotniejsze rzeczy związane z uprawą ziół takie jak miejsce, wymagania oraz ich zastosowanie. W kolejnych artykułach dowiecie się jak uprawiać zioła w mieszkaniu oraz jakie rozwiązania donic sprawdzą się we wnętrzu.

 


Najlepsze miejsce na uprawę ziół na ogrodzie


 

Miejsce na zioła powinno być przede wszystkim nasłonecznione, zaciszne i osłonięte od wiatru. Im więcej słońca, tym zioła wydzielają olejki eteryczne i są bardziej aromatyczne. Pamiętajmy jedynie, że zioła są roślinami miododajnymi i latem wabią pszczoły oraz osy. Odległość od zabudowy zatem powinna być dobrze przemyślana, szczególnie gdy ktoś z domowników jest na nie uczulony. Pomimo to, warto je sadzić i pielęgnować gdyż podnoszą walory estetyczne ogrodu oraz wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie.

Przyjęło się, że zioła sadzi się razem z innymi roślinami użytkowym najczęściej w warzywniaku. Wydziela się określone kwatery na poszczególne gatunki ziół aby każdym zapewnić odpowiednie warunki rozwoju. Najwięcej słońca potrzebują zioła pochodzące z cieplejszych rejonów, takie jak bazylia, majeranek, czarnuszka, lawenda, tymianek. Inne natomiast lubią miejsca cieniste i półcieniste np. lubczyk czy mięta.  

 

zioła w ogrodzie

chefskitchengarden.blogspot.com

 

Estetycznym rozwiązaniem dla kwater ogrodowych jest wyniesienie ich ponad ziemię ok. 30-40 cm, co jest zdecydowanie wygodniejsze w uprawie i pielęgnacji.  Materiałem wykończeniowym jest zazwyczaj drewno, lecz można pokusić się o cegłę, kamień czy nawet wiklinę.

 

Aloedesigns.com

 

Co raz częściej jednak odbiega się od tego schematu i sadzi się zioła na rabatach razem z roślinami ozdobnymi. Bierze się wówczas pod uwagę pokrój, kształt, kolor liści i kwiatów aby efekt końcowy rabaty był imponujący i idealnie wpasował się w kompozycję. W towarzystwie krzewów sprawdza się rozmaryn, szałwia oraz lawenda, wśród bylin króluje melisa i mięta a między kamieniami na skalniaku rozrasta się tymianek.

 

 

Zioła na rabacie

mccland.com

 

 


Wymagania i pielęgnacja ziół


 

Najlepsza do uprawy ziół będzie lekka, żyzna i przepuszczalna gleba. Większość ziół preferują ziemię o odczynie lekko zasadowym. Jeżeli na ogrodzie jest kwaśna (odczyn pH poniżej 6) to ziemię należy zwapnować używając do tego  dolomitu lub kredy. Zioła takie jak tymianek lubią stanowiska suche i piaszczyste gleby. Jednak żadne zioła nie będą dobrze rosły na glebie ciężkiej, gliniastej. Wówczas sugeruje wykonanie wspomnianych wcześniej kwater wyniesionych ponad ziemię.  

 

Pamiętajmy, że część ziół typu mięta, oregano, melisa posiada rozłogi przez co mogą silnie się rozrastać i zagłuszać inne rośliny. Tak ekspansywne rośliny należy sadzić w oddzielnych pojemnikach, a następnie zakopać donicę w ziemi.

Pielęgnacja ziół jest łatwa i nie wymagająca dużego nakładu pracy. Zioła podlewamy dwa razy dziennie oraz systematycznie usuwamy wyrastające chwasty. Nie stosujemy żadnych dodatkowych nawozów mineralnych, gdyż zioła wówczas tracą swój aromat oraz właściwości. Część ziół  takich jak lawenda, melisa czy szałwia wymaga okrycia na zimę, gdyż są gatunkami wrażliwymi i mogą przemarzać.

 

 

greendreamslandscaping.com

 

 


Zastosowanie ziół


 

  • W kuchni (do sałatek, potraw duszonych, grilla)
  • Do aromatyzowania przetworów (np. estragon)
  • Napary ziołowe (np. mięta, melisa, werbena)
  • Środki odstraszające owady, komary (melisa, bazylia)
  • Środek przeciw molom (lawenda)

oraz szereg innych zastosowań w farmacji oraz kosmetologii.

 

Zioła kulinarne

Zastosowanie ziół w kuchni jest ogromne. Poniżej kluczowe zioła najczęściej stosowane w poszczególnych kuchniach świata. Jeżeli, któraś z nich jest waszą ulubioną koniecznie zaopatrzcie się w te smaki. Świeże zioła z pewnością lepiej zdadzą egzamin niż suszone.

  • Kuchnia francuska – estragon, werbena, majeranek, szczypiorek, tymianek
  • Kuchnia grecka – bazylia, majeranek, oregano, szczypiorek
  • Kuchnia włoska – bazylia, czosnek, pietruszka, rozmaryn, szałwia
  • Kuchnia meksykańska – kolendra, nasturcja, szczypiorek
  • Kuchnia tajska – bazylia, trawa cytrynowa, kolendra

 

Przeczytaj również  Zioła w mieszkaniu


Ocena: 1 głosów Aktualna ocena: 5

Komentarze / 0

  

        

 

INSTAGRAM by @VERTIT_STUDIO