Nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem ogrodu czy chociażby tarasu, ale każdy może posiadać w domu fragment aromatycznego ogrodu ziołowego. Zieleń zawsze świetnie wygląda i dodaje niepowtarzalnego uroku wnętrzom. A jeżeli do tego pięknie pachnie i możemy ją na co dzień wykorzystywać w kuchni to już całkowity strzał w dziesiątkę!
Z ziołami uprawianymi w mieszkaniu jest o tyle wygodnie, że są zawsze pod ręką, bez względu na pogodę jaka panuje za oknem. W domowym zaciszu można uprawiać praktycznie każdy gatunek ziół, jednak odradzam te które szybko rosną np. mięta, oregano - nie wyglądają bowiem estetycznie w kuchni jeżeli na bieżąco ich nie ucinamy. Nie polecam również tych, które uprawia się ze względu na korzeń, cebulę czy kłącza, tj. pietruszkę korzeniową, cebulę czy lukrecję.
Podobnie jak w przypadku ziół sadzonych bezpośrednio w ogrodzie, również te domowe najlepiej będą rosły w miejscu dobrze nasłonecznionym. Zaleca się aby była to ekspozycja południowa lub zachodnia. Dlatego jeżeli jesteśmy na etapie budowy domu czy kupna mieszkania i marzy nam się mały ogródek ziołowy (w kuchni czy na tarasie) to zwracajmy na to szczególna uwagę.
Zapaleni ogrodnicy oczywiście mogą postarać się o wysianie ziół samodzielnie, jednak większość korzysta z ziół dostępnych w centrach ogrodniczych lub sklepach spożywczych sprzedawanych w małych czarnych pojemnikach. Jednak warunki panujące w donicy są inne niż w ogrodzie. Korzenie szybko się rozrastają i mają ciasno.
Co zrobić zatem z ziołami, gdy już je zakupiliśmy i wybraliśmy odpowiednie miejsce w domu? Aby jak najdłużej cieszyć się ich wyglądem należy je przesadzić do donicy z odpowiednim drenażem.Na dno donicy wysypujemy drenaż w postaci żwiru, keramzytu lub potłuczone kawałki donicy(2). Jest to bardzo ważny element, gdyż zatrzymuje nadmiar wody a korzeniom zapewnia dostęp do tlenu. Jedynie mięta, kozłek lekarski tolerują wysoki poziom wilgotności korzeni. Następnie wsypujemy ziemię, najlepiej uniwersalną lub ziemię przeznaczoną do roślin zielonych(3). Wyjmujemy kupioną roślinę z doniczki razem z całą bryłą korzeniowa i ostrożnie przekładamy do donicy. Dosypujemy resztę ziemi tak aby znajdowała się ok 1 cm poniżej brzegu donicy(4).
Podlewamy zioła dwa razy dziennie uważając aby ich nie przelać. Pamiętamy aby nie stosować żadnych nawozów które mogłyby zmienić zapach ziół.
Marzysz o ogrodzie? Nie wiesz od czego zacząć?
Zaplanuj swoja przestrzeń wokół domu z nami i ciesz się pięknym oraz funkcjonalnym ogrodem przez cały rok!
Zadzwoń do nas - chętnie odpowiemy na Twoje pytania.